1/22/07

Kako je opljačkana Dobojska Privredna banka?

Kada bi ovakav naslov pročitali u dnevnim novinama, prvo bi pomislili da je ovo djelo maskiranih kriminalaca koji su naoružani ušli u banku i uzeli tuđi novac. Dobojsku privrednu banku opljačkali su lopovi koji nisu koristili fantomke i oružje, a njihova imena su dobro poznata Dobojlijama. Jedino se odgovorni u dobojskoj policiji i tužilaštvu prave mutavi i ništa nisu preduzeli da bi ove lopuže udomili u jednu od ovdašnjih buvara. Pljačkaši ove banke umjesto da odgovaraju, postali su predsjednici države, narodni poslanici, ministri, direktori, biznismeni, savjetnici i univerzitetski profesori.

Ova priča bi mogla krenuti od ratnog direktora dobojske privredne banke, Ljubomira Kovačevića zvanog «Čombe». Prijeratno Čombetovo radno mjesto bila je pećina u Stanovima, kod koje je čašćavao dobojske guzonje. Tada je pričao da mu je otac bio partizan, a u ratu i poslije se hvalio na sve strane kako mu je otac bio četnik. Početkom maja 1992. godine, kada je većina ljudi morala otići u vojsku ili bježati iz Doboja, trojka u sastavu Milan Ninković, Borislav Paravac i Ljubomir Kovačević «juriša» na trezor u dobojskoj privrednoj banci. Uz pomoć radnice banke Jovanke Jović prazne trezor i u vrećama odnose oko 10 miliona sadašnjih KM stare devizne štednje.

Čombe je sa velikom predanošću nastavio izvršavati partijski zadatak pljačke dobojske privredne banke. Šakom i kapom je dijelio kredite, davao donacije i plaćao fiktivne fakture. Tako je Peri Ninkoviću, bratu Milana Ninkovića, platio za sanaciju instalacija centralnog grijanja 300.000 KM, iako je stvarna vrijednost posla bila deset puta manja. Vrijednost nenaplaćenih kredita, koje je Čombe dijelio u ratu i poslije rata, iznosila je prije prodaje ove banke oko 30 miliona KM. Po osnovi kredita početkom 2003. godine «Živinokop» iz Donjih Žabara dugovao je dobojskoj privrednoj banci oko 3 milona KM, a veliki dužnici bili su «Trebavakomerc», «Mesopromet», PIK Šamac, Naftna industrija RS, «Agrokop», «28. juni», «Poljooprema», «Izbor», Kompanija «Kušljić», «Ratar», «Bosanka», Tvornica cijevi, «Trgoprevoz», «Kuzmanović» i mnogi drugi. U vrijeme najvećih pljački, predsjednik upravnog odbora ove banke bio je Branislav Garić, a Čombetov savjetnik Dragan Mikerević.

Dobojska privredna banka prije rata je imala preko 400 zaposlenih i bila je jedna od najboljih banaka u BiH. Ova banka je pod sumnjivim okolnostima prodata za samo 560.000 KM, iako je imala oko 30 miliona nenaplaćenih kredita i objekte u vrijednosti oko 11 miliona KM. Novi vlasnik je već uspio naplatiti preko 30% nenaplaćenih kredita i otpustiti 120 radnika. Otpušteni radnici već četvrtu godinu traže pred sudom zaštitu svojih prava i iz stanja gladovanja najavljuju prelazak na «štrajk glađu». Nakon uspješne pljačke i prodaje banke, Čombe je na prijedlog Borislava Paravca postao član upravnog odbora Centralne banke BiH, a bio je i savjetnik načelnika opštine Obrena Petrovića. Sada radi kao predavač na privatnom fakultetu «Fuma» u Doboju, kod kriminalca Mirka Stojčinovića.

8 comments:

Anonymous said...

Ja predpostavljam da je ova grupa na celu sa "postenim" Ninkovicem i Paravcem, samo htjela da sacuva ove devize od lopova koji bi to sigurno pokrali da su pare ostale u trezoru. Medjutim potrkala im se jedna greska u svemu tome, jer nakon rata nisu te pare vratili nazad. Ne vjerujem da su oni to zdrzali za sebe, nego su ili zaboravili gdje su ih sakrili, ili nisu imali kome da ih vrate. Narvno da ce zlobnici reci da su ovi te pare pokrali, ali zar tako nesto rade ovi iz "domacinske partije", cija skracenica SDS - vjerovatno znaci (S)ada(D)rpamo(S)ve. Ako su oni te pare vec potrosili, onda je to u redu jer su pare time "vracene", istina samo u opticaj a ne pravim vlasnicima, ali nisu vise ni kod njih !!. Posto te pare kruze mozda neka od novcanica ipak dodje do pravog vlasnika, ko zna ?.

Kakvu drzavu moze covjek da ocekuje kada na njenom celu sjede kriminalci ?. Kada su se kriminalci brinuli za drzavu ?. U onoj prethodnoj drzavi, po kojoj ovi "novopeceni profesinalni rodoljubi" tako rado pljuju, se znalo gdje je mjesto za ovakve tipove i intelektualne gromade. Upravo svi oni koji tada nisu smjeli da se pojave iz misije rupe, sada su najglasniji i "najveci Srbi", sto samo pokazuje da ovo nije drzava koja funkcionira, nego prije "kontrolisani haos koji asocira na drzavu".
-Nostradamus

Anonymous said...

svaka cast za tekst o pljackanju Dobojskih Banaka.. ali zaboravili ste jednog vaznog pijuna u toj citavoj igri..u toj grupici je se nalazio i preposteni Milos Stajic, koji je oprao na stotine hiljada KM za svog gazdu B.Paravca.. dali o tome mozete malo da napisete..onako cisto da se zna !!
Hvala

Anonymous said...

dali se u ovom blogu moze saznati istina oko afere u vodovodu Osjecani ???
ja i moja porodica smo platili 3000KM za prikljucak vode prije 2 god. i danas dan ga nemamo ! a odgovor direktora Milosa Stajica glasi uvijek " pod sudskim sporom smo , potrajace jos malo "
sta da se radi ?

25/1/07

Anonymous said...

Kada ce "voditeljka" NTVDO snimiti pornic?

Anonymous said...

Priča se da je propalica i kriminalac Ljubomir Kovačević zvani "Čombe" i "Jazo" pojačao dobojski SNSD.

Anonymous said...

Pero Ninković je poznat kao prijeratni dobojski pumpadžija(radiop čovjek na benzinskoj pumpi) a sada je "gazda" kakvoga nema nigdje. Kada dođe u prostorije slastičarne prvo se prosto obrati svojim radnicima (sa psovkama).Sada je evo izgradio novu stambenu zgradu i naravno i tu je "posuđivao novac" od kupaca stanova, da bi sirotan mogao da kupi sinu (koji glumi tzv. direktora), kćerki, pa i supruzi stanove. Šta će oni kada su slo9žna porodica pa bolje funkcionišu kada su odvojeno. A naravno sve je to urađeno "poštenim" putem. Pa taj čovjek se na "POŠTEN" način obogatio. Samo je jedna pravda kada ode kod svog imenjaka odgovarat će za sva "DOBRA NE_- DJELA" koja je počinio. Neka mu je Bog na pomoći............

Anonymous said...

Mala Mićićka Mirka Stočinovića počinje raditi u opštini (ona iz Ntv Doboj).
Privrednu su opljakali i prodali uz pomoć kriminalca milenka Vračara, 3 miliona maraka Njemačkih su početkom rata sklonili Mićo ninković, Boro Paravac i Ljubo kovačević.
Isto tako je 2 miliona mara maznuo i Branko Jošić iz Pošta Rs, kažu da se hvali svojima najbližim da jedva čeka kada će roći ova godina dana do penzionisanja pa da onda uživa-

Anonymous said...

KADA SE PRIUPTATE KO JE OPLJACKAO PRIVREDNU BANKU U DOBOJU TREBALO BI UPITATI --KUZMIC NIKOLU I ONOG KOVACEVICA IZ RUDANKE.