10/25/09

Dobojski odbornici najplaćeniji u RS

DOBOJ - Mjesečna naknada odbornika Skupštine opštine Doboj iznosi 1.275 KM, pa su prema tome najplaćeniji u RS u odnosu na svoje kolege.
Odbornici lokalnih parlamenata u ostalim gradovima RS sa svojim primanjima znatno zaostaju za dobojskim kolegama, pa tako odbornici u Skupštini grada Banjaluka mjesečno primaju 850 KM, u Skupštini opštine Bijeljina 700 KM, a u Palama su primanja odbornika 500 KM.
To što za jedno zasjedanje SO mjesečno, uz još dodatne obaveze, primaju četvorocifren iznos dobojski odbornici različito posmatraju.
Dragan Marković, nezavisni odbornik u SO Doboj, predstavnik nacionalnih manjina, ističe da pored toga što u odborničkoj kancelariji svakodnevno prima građane, stalno radi na terenu.
"Smatram da treba vrednovati svakog odbornika i vršiti umanjenja odborničkih naknada onim odbornicima koji nisu aktivni, koji ne prisustvuju sjednicama, javnim raspravama, a njih je dosta u našem lokalnom parlamentu", kaže Marković.
On navodi da je tražio da se odbornicima koji su zaposleni i imaju stalna primanja umanji naknada, a da odbornici koji su nezaposleni, poput njega, primaju predviđeni odbornički paušal.
Mjesečna naknada treba da prati aktivnosti odbornika i njihovu kreativnost, smatra Milenko Gligorić, odbornik SDS-a, zbog čega odbornici koji nisu aktivni ne zaslužuju tako velika primanja.
Gligorić naglašava da se odbornici tokom kampanje izlažu trošku, odnosno ulažu vlastita sredstva za promociju, dok članovi nekih komisija koji imaju ista primanja kao i odbornici ništa ne ulažu.
"Da bi čuli za vaše ime, od kakvog ste štofa napravljeni, kakav program nudite, morate da uložite određena sredstva. Ja sam uložio 5.000 KM u svoju ličnu kandidaturu, na plakate, poruke biračima, dok članovi Opštinske izborne komisije primaju iste naknade, a ne ulažu ništa. Odbornici, ipak, moraju da prođu kroz narod i da obezbijede minimum sredstava da bi prošli, da ulože u propagandu. To je cijena političkog pluralizma", kaže Gligorić.
Visina odborničkih primanja treba da bude korekta jer odbornika ne treba ni u kom smislu minimizirati - ipak izborom na to mjesto preuzima određenu odgovornost, navodi Spomenko Vasilić, odbornik SNSD-a.
Koliko dobro radi opština, kaže Vasilić, toliko treba da budu nagrađeni službenici i odbornici, a angažovanost odbornika ne treba svoditi samo na obraćanje za skupštinskom govornicom.
"Vrlo je nezgodno da vežemo visinu paušala za to koliko neko izlazi za govornicu, jer ne biramo za odbornike stručnjake iz nekih oblasti, nego ljude iz naroda koji dobiju najviše glasova. To nisu stručanjci, to su narodni odbornici. Ima ljudi koji su neuki u određenim oblastima i od njih se ne može ni očekivati da raspravljaju o određenim stvarima", izjavio je Vasilić.

Nezavisne novine