8/7/07

Dobojska budućnost

Korumpiranost policije i sudstva, potkupljivost i strah novinara, NVO sektor koji ne postoji, politička opozicija koja radi za vlast (koja je samo privid opozicije) su uslovili da nastane ovaj krik za pravdom u obliku bloga, da pobrojani rade svoj posao mi ne bi smo ni postojali. Trenutno vlada sveopšte urušavanje društva, naročito moralno, gradom iz sijenke upravlja nekakav polusvijet sa periferije koji je bos i go ušao u rat a izašao sa političkim funkcijama, nelegalno privatizovanim firmama i prljavim novcem. Ne želim da pišem o slučajevima kriminala (imate ih bezbroj na dva bloga) nego želim da pišem šta se može desiti sa ovim gradom i ljudima koji žive u njemu ako ništa ne poduzmemo.
Bez obzira koliko “siguran” posao imali ništa vam ne može pomoći ako se vaše firme dočepa jedan od Dobojskih mafijaša. Koliko god da dugo i na kojoj funkciji radili možete glatko dobiti otkaz, pogledajte samo otpuštene radnike prijeratnih Dobojskih giganata koji danas obijaju pragove kancelarija zavoda za zapošljavanje, bez ikakve nade da će naći posao u gradu kojim vlada kriminal sa rekordnom stopom nezaposlenosti, u situaciji kada imaju 50 godina a moraju da prežive uz minimalac i dijecu koja odrastaju. Ako imate “sreće” pa ostanete u preduzeću - nemate nikakvih prava uz plate sa kojima se ne razlikujete puno od robova jer su i oni imali sredstava da kupe hranu, odijeću, povremeno se odmore… jednom riječiju većina ljudi koja i nešto radi po firmama zarađuje toliko da živi nekakav poluživot na ivici egzistencije od plate do plate, ako godišnje skuckate pare za 7 dana na moru u CG imate sreće, o nekim daljim putovanjima nema ni govora.
Vaše dijete moraće da se školuje u državnoj školi gdje će teško nešto naučiti od nesposobnih i korumpiranih profesora a njihova će legalno kupovati diplome na privatnim školama kod nas i u inostranstvu. Kada siromašno dijete izađe iz škole sa teško zarađenom diplomom ako nekim mitom dobije posao radiće za tog istog gazdinog sina sa kupljenom diplomom koju je dobio u nekoj nazovi večernjoj školi.
Molite se bogu da se ne razbolite, odete u penziju, dobijete više od dvoje dijece ili bilo šta drugo gdje ćete zavisti od državne i opštinske kase. Dok se namire svih mafijaši ove zemlje sa dnevnicima, paušalima, putnim troškovima, novim audijima, zimnicama, naknadama za odvojen život od porodice dok plate stranci, sekretarici, ljubavnici… i uzmu sve što mogu iz državne kase malo toga će ostati za one na “dnu” koji vrijedno rade i gledaju svog posla.
U društvu koje propada, gdje počinje da vlada siromaštvo dok se grupica krimosa i njihovi porodica rasipa novcem u ovom materijalnom svijetu slučajevi gdje se narkomani međusobno ubijaju za 20KM neće biti neobična pojava. Prostitucija svih oblika, droga, kriminal sve će više obuzimati ovaj grad. Uostalom ne moram da nastavljam sa primjerima, ništa ne izmišljam samo prepričavam događaje koji su se desili mojim komšijama i prijateljima a koji se sutra mogu desiti vama i vašoj porodici, pogledajte oko sebe, razumijećemo se dobro.
Ovo društvo je jedan organizam koji je nekada bio zdrav a koje je napala bolest korupcije koja ga jede i sve više razara svakim danom. Ako nešto konkretno ne poduzmemo na vrijeme mladi će sve više ići trbuhom za kruhom po bijelom svijetu, nijedan normalan investitor neće ovdije doći da ostavi svoj novac i otvori nova radna mijesta dok ga reketiraju razni opštinari, inspektori , mafijaši, političari.

8/5/07

Dobojsko zdravstvo sve bolesnije

Stanje u dobojskom zdravstvu svake godine je sve gore. Rastu kriminal, korupcija i participacije, sve se više smanjuje lista besplatnih ili jeftinih lijekova i sve su lošiji uslovi za ležanje i liječenje u dobojskoj bolnici. U ovoj situaciji jedino profitiraju direktori zdravstvenih ustanova, šefovi i manji dio ljekara. Nikada više ljekara nije bilo u političkim strankama i na političkim funkcijama, a nikada nije bilo lošije stanje u zdravstvu i državi.

Boro Pantić je već četvrti mandat direktor Doma zdravlja u Doboju. Odlučio je ostati na ovom mjestu do penzije. Svaki put kada mu istekne mandat potroši oko stotinu hiljada KM da bi potplatio protivkandidate i one koji odlučuju o produženju mandata. Kada novac ne pomaže, priprijeti protivkandidatima da bi mogli biti likvidirani. Neki su ga dovodili u vezu sa još nerazjašnjenim ubistvom njegovog prethodnika na mjestu direktora Doma zdravlja u Doboju. Čovjek je spreman na sve, jer zna da mu svaki mandat direktora u ovoj ustanovi donosi najmanje milion KM.

Za razliku od Doma zdravlja, u dobojskoj bolnici direktori se češće mijenjaju. Za direktore je glavni biznis kontrola nabavke lijekova, sanitetskog materijala, hrane i druge opreme, a za određene ljekare korištenje javnih zdravstvenih resursa za privatnu praksu. Na internom i nekim drugim odjeljenima dobojske bolnice šefovi i dio ljekara privatno izdaje i dobro naplaćuje bolničke ležaje za smještaj dobrostojećih starijih osoba na duže vrijeme. Jedan od bivših direktora bolnice čak je prodavao i posteljnu, koju je dobio kao međunarodnu humanitarnu pomoć. Zato su danas bolnički ležajevi uglavnom presvučeni pocijepanom i isflekanom posteljinom, koja je nabavljena prije rata. Zlobnici kažu da su bolji uslovi smještaja u nekim zatvorima, nego u dobojskoj bolnici. Većina bolesnika koja se primi na liječenje u dobojsku bolnicu postane još bolesnija. Oni rijetki, koji imaju novca, podmitiće bolničko osoblje i ponijeti sa sobom posteljinu, hranu i lijekove.

8/1/07

Obrenova, Čađina ili narodna policija

Čija je policija u Doboju? Do sada je bila Obrenova (čitaj: mafijaška), a od sada bi mogla biti Obrenova, Čađina (čitaj esenesdeova) ili narodna (čitaj: profesionalna). Kada je prije nekoliko dana novi načelnik CJB Doboj Tihomir Narić, sa svojim zamjenikom, službeno posjetio trenutno najvećeg dobojskog mafijaša Obrena Petrovića, porasle su šanse da dobojska policija i dalje ostane Obrenova. Narodna, to je već sasvim jasno, neće još dugo biti.

Prilikom ove posjete Obren Petrović je obećao materijalnu i drugu pomoć dobojskoj policiji. Kao da je dobojska policija siroče ili sponzoruša, kojoj treba pomoć od trenutno najvećeg dobojskog mafijaša. Sve do sada smijenjene, otpuštene, otjerane ili penzionisane dobojske policajce i udbaše Obren Petrović je zaposlio kao svoje zamjenike, načelnike odjeljenja i savjetnike, sa platama koje su dva puta veće od plate načelnika CJB. Možda je novom načelniku CJB obećao da će i za njega čuvati dobro radno mjesto u opštinskoj upravi, ako slučajno bude imao problema.

Vrijeme će pokazati ko je u pravu: oni koji su odmah govorili da se sa postavljenjem novog načelnika CJB Doboj neće ništa suštinski promijeniti u radu dobojske policije ili oni nepopravljivi optimisti koji vjeruju u čudo. Vrlo brzo će biti jasno imaju li Tihomir Narić i njegovi politički mentori volje i sposobnosti da promijene po dubini stranačko-kriminalne kadrove na ključnim pozicijama u CJB, da izvade iz ladica i aktiviraju predmete o najvećim dobojskim kriminalnim aferama i da otkriju i prijave sav dobojski kriminal, koji je sistematski skrivan proteklih godina. Ako budu na pravom putu, prvo će po nalogu Specijalnog tužilaštva morati hapsiti Obrena Petrovića i njemu slične.